Dna moczanowa

Dna moczanowa

To przewlekła choroba należąca do chorób metabolicznych, której objawy związane są z silnym bólem, zaczerwieniem stawów. Przyczyną bóli jest nadmiar kwasu moczowego, który powstaje z puryn. Te substancje – puryny, same w sobie nie są szkodliwe ale w przypadku ich nadmiaru nasz organizm nie jest w stanie ich spożytkować, rozkłada je właśnie do kwasu moczowego. Wówczas nadmiar tego kwasu zaczyna się krystalizować  i kryształki moczanu sodu zaczynają się odkładać w stawach. Najczęściej atakuje stawy palucha stopy – podagra ale również mogą zostać zaatakowane stawy barkowe – chiragra, w kolanach – gonagra, czy też w kręgosłupie – rachidagra.

Najczęściej choroba ta dotyka mężczyzn, zwłaszcza otyłych spożywających duże ilości białka zwierzęcego. Tak widać zatem, że przy utrzymaniu odpowiedniej diety możemy zminimalizować skutki tejże choroby, bowiem w zaawansowanej postaci może dojść do nieodwracalnych uszkodzeń narządu i niesprawności.

Do diety warto włączyć więcej warzyw i owoców bowiem zawarte w nich flawanoidy mają potwierdzoną skuteczność w profilaktyce samej tej choroby jak i już gdy choroba wystąpiła.

Na szczególną uwagę zasługują wiśnie lub przetwory z nich a dodatkowo orzechy włoskie. W tych ostatnich zawarty flawanoid o nazwie moryna, który może zmniejszać ilość kwasu moczowego we krwi. Do diety powinniśmy też wprowadzić produkty, które zawierają kwas fitynowy takie jak: pestki dyni, fasola, siemię lniane.

Z ziół wskazane jest picie naparów z: szyszek chmielu, melisy, kocanki, glistnika czy łopianu większego czy według mnie jednego z najlepszego zioła jakim jest tarczyca bajkalska.

Na koniec dodam, że wyjątkowe działanie przy tym schorzeniu ma witamina C. Tak witamina C!!! O jej zaletach pisałam już w poście o witaminach link:

Rola witaminy C w organizmie człowieka – Marevita (headway.pl)

Zostało potwierdzone, że przyjmowanie codziennie witaminy C w ilości 500 miligramów skutecznie hamuje enzym o nazwie oksydaza ksantynowa, który jest odpowiedzialny za przemienianie płynów z jedzenia w kwas moczowy.