Jarzębina
Jarzębina, inaczej nazywana jarząb (Sorbus L.) to gatunek wieloletniej rośliny, która występuje na terenie całej Polski a jej ulubionym siedliskiem są miejsca mocno nasłonecznione. Rośnie również w parkach i ogrodach ale też można spotkać ją ot tak….przy drogach. Jest majestatyczna i piękna a jej owoce w postaci kulistych i mięsistych jagodo-jabłuszek, które w smaku są gorzkie i cierpkie wyglądają obłędnie. Należy wspomnieć, że jej owoce są pożywieniem również ptaków czy innych zwierząt leśnych. Ale oprócz zwierząt jej skład chemiczny wykazuje wiele pozytywnych cech dla człowieka. W składzie chemicznym znajdziemy: fitosterole, kwas sorbowy, karotenoidy, mikroelementy, glikozydy flawonoidowe oraz kwas kawowy i cynamonowy. Oczywiście to nie jest pełny skład; wszystko też zależne jest w jakich częściach, co możemy odnaleźć. Inaczej będzie w owocach, liściach czy korze. Jej podstawowe działanie to działanie moczopędne i rozwalniające – choć dość łagodne. Owoce jarzębiny mogą być stosowane w profilaktyce nadciśnienia czy arteriosklerozy; stymulują również pracę jelit oraz łagodzą podrażnienia błon śluzowych żołądka czy wątroby.
A teraz o jednym z super zdrowotnych przysmakach z jarzębiny:
Przepis pochodzi z kultury rosyjskiej i jest nią konfitura:
składniki: 1,5 kg owoców + 1 kg miodu
przygotowanie: owoce dokładnie umyć i osuszyć; w rondlu rozgrzać miód aż do jego całkowitego rozpuszczenia (tutaj: miód rozgrzewajmy na wolnym ogniu i bardzo powoli i nie można dopuścić aby owy miód został zagotowany). Do roztopionego miodu dodać owoce i na słabym ogniu gotować przez 30 minut. Tego wywaru nie powinno się mieszać a po wskazanym czasie odstawić na czas około 12 godzin. Po wskazanym czasie ponownie delikatnie gotować przez około 25-30 minut pilnując jednocześnie aby owoce jarzębiny nie były rozgotowane – powinny pozostać w całości. I tak gotowy wywar przełożyć do wyparzonych słoików po czym mocno zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.
tak przygotowana konfitura jest wspaniałym, zdrowotnym dodatkiem do ciast czy herbat.