Jasnota biała – czy tylko dla kobiet?

Jasnota biała (Lamium album L.) zwana czasami głuchą pokrzywą to gatunek rośliny wieloletniej należący do rośliny jasnotowatych. Do celów leczniczych zbiera się od maja do jesieni rozkwitające korony kwiatowe. Kwiaty zawierają flawanoidy, glikozydy oraz występują  związki zasadowe, jak cholina, tyramina czy też śladowo histamina. Działa przeciwzapalnie i regenerująco na uszkodzony nabłonek, uszczelnia ściany włóśniczek, hamując mikrokrwawnienie  z drobnych naczyń. Jasnota była znana już w starożytności, pisał o niej między innymi Dioskurides a w średniowieczu opisują ją zielnik Ortus  Sanitatis.  Przetwory z ziela jasnoty stosuje się pomocniczo w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego , takich jak podrażnienie błony śluzowej żołądka przy uczuciu pełności i wzdęciach ale także w zapaleniu jamy ustnej, gardła i krtani. Również zaleca się w postaci wlewów doodbytniczych w schorzeniach odbytnicy oraz do irygacji kobietom.

Przetwory: Odwar z kwiatów jasnoty: 2 łyżki kwiatów zalać 1,5 szklanki letniej wody. Ogrzać do wrzenia i łagodnie gotować około 3 minut. Po 15 minutach odcedzić i pić 0,5 szklanki 3 razy dziennie. To tylko jeden z przykładów dobrodziejstwa tego ziółka, które należy do gatunku jasnot. Są jeszcze inne jak na przykład jasnota purpurowa ale to innym razem…………….