KROPLE TODA

KROPLE TODA – SKUTECZNE I MOGĄ BYĆ TANIE

O kroplach Toda i ich skuteczności nikogo nie muszę przekonywać. Wiem, że ich zakup jest dość drogi ale przy uprzejmości znajomej, przedstawię, jak możemy je samodzielnie zrobić i korzystać z ich dobrodziejstw.

 

RECEPTURA NA SAMODZIENE WYKONANIE MIKSTURY

 

SKŁADNIKI

Czosnek Zwyczajny najlepiej młody – 4 główki

Głóg – 250 ml /g suszonych owoców

Borówka Czarna – 250 ml soku (niesłodzonego)

Rokitnik Pospolity – 500 ml

Papryka Ostra Cayenne Pepper– 6 łyżeczek

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Alkohol – w proporcji 1:1 – najlepiej wódką żytnią o stężeniu 40 %, należy zalać przecier z owoców głogu i rokitnika. Do borówki dodać 2 szklanki rokitnika z alkoholem i 1 szklankę głogu z alkoholem, do tego 4 główki rozgniecionego czosnku i 4 papryczki chili świeże oraz 1/2 torebki w proszku (lub 8 świeżych, jeśli bez proszku).
Wszystko wymieszać i gotową ciecz odstawić – przynajmniej na 1 miesiąc – w ciemne i dość chłodne miejsce, codziennie ją mieszając. Po tym czasie, należy przecedzić przez plastikowe sitko, a następnie wycisnąć przez lnianą ściereczkę.

 

DAWKOWANIE

Stosować po 1 łyżeczce od kawy, przed posiłkiem, 2 x na dobę, trzymając trochę w ustach lub pod językiem, aby składniki wchłaniały się przez śluzówkę jamy ustnej.

 

 CHARAKTERYSTYKA POSZCZEGÓLNYCH SKLADNIKÓW KROPLI TODA

Czosnek Zwyczajny – (Allium Sativum)

Czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe – znacząco zmniejsza lepkość krwi. Działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu. Dodatkowo zaś zmniejsza zmiany miażdżycowe. Badania wykazały, że regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi.
Bogactwo związków flawonoidowych, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu czosnek jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom.
Regularne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc. i w ten sposób zapobiec zawałowi serca. Dotyczy to zwłaszcza osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które już przebyły jeden zawał.
Zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są doskonałym naturalnym antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują one rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców – które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków. Jednocześnie, co potwierdzają badania kliniczne, czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków – nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.
Czosnek niszczy tak odporne na działanie rozmaitych substancji bakterie, jak bytujące w żołądku Helicobacter pylori, odpowiedzialne za raka tego narządu. To również zasługa dużej ilości i różnorodności silnych przeciwutleniaczy, które nie tylko hamują procesy karcinogenezy, ale też pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. W rezultacie – czego dowiodły badania – regularne spożywanie czosnku lub zażywanie jego ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego.

Głóg – (Crataegus Oxyacantha)

 

Głóg to roślina lecznicza działająca zbawiennie na chorobę wieńcową i nadciśnienie. Pomocna dla układu krążenia. Zawarte w nich związki czynne, działają rozkurczowo na naczynia krwionośne (zwłaszcza wieńcowe) i umożliwiają tym samym właściwe dotlenienie tkanek i dostarczanie substancji odżywczych oraz usunięcie szkodliwych metabolitów. Wówczas poprawia się praca tego narządu, a zmniejszają się dolegliwości bólowe i uczucie duszności. Obecność kumaryn zmniejsza krzepliwość krwi, korzystnie wpływa na przepływ krwi przez naczynia. Owoce głogu zawierają flawonoidy, kwasy trójterpenowe, procyjanidy, fitosterole i sole mineralne oraz nieznaczne ilości witaminy C i prowitaminy A.
Składniki głogu taki jak procyjanidy obniżają ciśnienie krwi, w związku z tym po głóg mogą sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Można go również stosować przy bólach i zawrotach głowy. Natomiast alkoholowe wyciągi z kwiatów głogu działają uspokajająco. Jedynym przeciwskazaniem do stosowania głogu jest niedociśnienie. Polepsza nastrój, eliminuje stany depresyjne.

Rokitnik Pospolity – (Hippophae Rhamnoides)

Owoce rokitnika to bogate źródło witaminy C. Jej zawartość jest często nawet 3-krotnie wyższa w porównaniu z owocami czarnej porzeczki. Owoce rokitnika zawierają prawie 200 substancji aktywnie czynnych, w tym także inne witaminy (A, E, F, K, P, B12), flawonoidy, garbniki, antocyjany, makro i mikroelementy; pierwiastki śladowe – 11 z 14 podstawowych pierwiastków śladowych, w tym wapnia, żelaza, manganu, boru, wapnia, krzemu i innych. Aminokwasy (18 aminokwasów zostało znalezionych w owocach rokitnika) oraz inne biologicznie aktywne związki. Spożywanie owoców rokitnika, w różnej formie, pozytywnie wpływa na organizm, m.in. zwiększa jego odporność, regeneruje uszkodzenia skóry, niszczy wolne rodniki i poprawia krążenie. Dodatkowo jest to środek, który można stosować w przypadku chorób układu pokarmowego i przeziębienia. Pomaga w leczeniu chorób serca, zaburzeń żołądka i jelit, a także w leczeniu przeziębień i wycieńczenia, wplywa korzystnie na gojenie oparzeń, egzemy i szkód wywołanych promieniowaniem (aplikacja bezpośrednio na skórę). Wodne wyciągi z owoców i liści rokitnika były szeroko stosowane w medycynie starożytnej do leczenia chronicznych chorób żołądka, wątroby, dróg oddechowych, zapaleniu i ropniu płuc, w gośćcu oraz najczęściej przy ropnych porażeniach skóry, jak również przy ochronie błon śluzowych przed promieniowaniem radioaktywnym.  Rokitnik stanowi źródło cennych omega-3, omega-6, omega – 9 . Zawiera więcej kwasu linolenowego , niż jakikolwiek inny olej. Jest także doskonałym źródłem kwasu oleinowego, niezbędnego kwasu tłuszczowego, aby pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

W starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie, aby miały błyszczącą sierść, stąd jego nazwa rodzajowa (Hippophaë) składa się z dwóch słów greckich: hippos = koń, phaos = błyszczący.

Borówka Czarna – Czarna jagoda (Vaccinium Myrtillus)

Czarna jagoda to roślina cudowna, gdyż poza właściwościami odmładzającymi i oczyszczającymi organizm, posiada jeszcze bliżej nieznane substancje, które leczą choroby nowotworowe. Owoce zawierają witaminę C – 14-15 mg/100 g, wit. A – 280 j.m. wit. P – 480 mg, wit. B1 – 30 ug, wit. B– – 50 ug, wit. PP – 400 ug, pektyny – 0,42%, inozytol, garbniki – 2-3 g/kg, cukry – ok. 7%, kwas jabłkowy – ok. 0,80%, składniki mineralne – ok. 0,30% (mangan, żelazo, wapń, ponadto ultraelement – rad), wakcyaninę (glikozyd z kwasem benzoesowym), glkokininy, myrtylliny (antocyjany), prowitaminę D, kwas szczawiowy, kw. cytrynowy, kw. chinowy, kw. mlekowy i kw. bursztynowy.

Liście zawierają inozytol, metyloarbutynę, arbutynę, erykolinę (gorycz), glikokininy, flawony, olejek eteryczny, kwasy, sole i witaminy. Inozytol – alkohol sześciowodorotlenowy cykloheksanu, wykazujący działanie lipotropowe, zapobiega stłuszczeniu wątroby, podobnie jak metionina i popularna w roślinach cholina; wpływa na przemiany tłuszczów, zapobiega zanikom mięśni, reguluje posaż treści pokarmowej w układzie trawiennym, ściśle współdziała z kwasem foliowym; nie rozpuszcza się w alkoholu, rozpuszczalny jest w wodzie. Posiada także działanie moczopędnie, przeciwbiegunkowe, napotnie, przeciwgorączkowo, antyseptycznie (hydrochinon powstający z arbutyny szczególnie silnie odkaża drogi moczowe i nerki), przeciwcukrzycowo (zmniejszają stężenie glukozy we krwi), odtruwające, przeciwkrwotocznie, przeciwzapalnie, żółciopędnie – pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i apetyt; regulują przemianę materii i trawienie. Kwas benzoesowy zawarty w roślinie działa wykrztuśnie.

Owoce przyspieszają gojenie się ran i zmian zapalnych przewodu pokarmowego, 
zapobiegają także zmianom w ścianach naczyń (procyjanidyny, flawonoidy), 
działają przeciw obrzękowo, hamują agregację płytek i utlenianie witaminy C w organizmie.

Rokitnik jest wyśmienity do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych.  Oczyszczony zespół antocyjanów działa uszczelniająco na ściany naczyń włosowatych. Wyciąg z tej rosliny wykorzystywany jest w chorobach siatkówki oka.

Papryka Ostra – (Capsicum Frutescens)

Papryka ostra przede wszystkim jest bardzo bogatym źródłem witaminy C (dwukrotnie większym niż cytryna). Posiada też witaminy: E, PP, B1, B2 i B6 oraz minerały: potas, żelazo, magnez i mangan. Jej spożywanie pomaga też utrzymać układ pokarmowy w dobrej formie.

Papryka zawiera alkaloid kapsaicynę, która podnosi metabolizm, a więc pozwala na szybszą przemianę materii. Lepsze trawienie, to również lepsze wchłanianie wartości odżywczych z pokarmów. Kapsaicyna stosowana wewnętrznie leczy organizm z nowotworów. Cząsteczki zawarte w alkaloidzie gdy natrafią na komórki rakowe niszczą ich mitochondria, które odpowiadają za ich wzrost i rozmnażanie. Ma również zbawienne działanie na serce, bo poprawia krążenie krwi, umożliwiając właściwe dotlenienie tkanek oraz usunięcie szkodliwych metabolitów. Usuwa wolne rodniki z krwi, chroniąc tym samym nasz narząd przed uszkodzeniami. Dodatkowo papryka ostra pomaga osobom cierpiącym na przewlekłe infekcje górnych dróg oddechowych, jest zalecana dla palaczy. Działa rozgrzewająco i poprawia nastrój poprzez produkcję endorfiny. Wzmacnia pracę serca i normalizuje ciśnienie krwi.  Badania kliniczne wskazują iż pieprz cayenne stanowi swoisty sposób transportu  innych substancji ( zioła i inne składniki) odżywczych do krwi.