Moc traganka – moja miłość

Traganek (Astragalus) – występuje powszechnie na całym świecie w 3000 gatunków. Najczęściej pod nazwą traganek błoniasty. W Stanach Zjednoczonych Ameryki jest powszechnie uprawiany w celach leczniczych., bowiem jego działanie to między innymi: adaptogenne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, kardioprotekcyjne, wzmacniające, moczopędne a także obniżające ciśnienie.

Większość działań tego ziółka opiera się na wspomaganiu układu odpornościowego w walce z wirusami. Jest aktywne przeciwko grypie A/H1N1, wirusowi opryszczki, zapaleniu wątroby typu B, chorobie Gumboro, japońskiemu zapaleniu mózgu i innym. Ma też działanie antybakteryjne na przykład przeciwko bakterii E. coli czy gronkowca złocistego lub/też dwoinka zapalenia płuc. Ale przede wszystkim traganek reguluje i wzmacnia system odpornościowy bowiem leczy osłabioną odporność i poprawia funkcje  śledziony i grasicy.

Traganek możemy również stosować w leczeniu zapalenia mięśnia sercowego spowodowanego zakażeniem wirusem Coxsackie B3. Przeprowadzone badania u chorych z chorobą niedokrwienną serca okazało się, że traganek okazał się skuteczniejszy niż np. nifedypina. Dodatkowo używany profilaktycznie do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia zakażenia bakterią Lyme, która wywołuje boleriozę i pomaga zredukować stopień nasilenia choroby.

Ma też zastosowanie w zmniejszeniu objawów u chorych z chronicznym zapaleniem kłębuszkowym nerek. U osób stosujących ten produkt nastąpiło szybsze przywrócenie prawidłowej czynności nerek.

W TMC jest podstawowym ziołem stosowanym między innymi w problemach z śledzioną, którym towarzyszy osłabienie, brak apetytu, biegunki. Stosowany przy chorobach wyniszczających, drętwieniu kończyn, cukrzycy, owrzodzeniu żołądka.

Jeżeli chodzi o działania niepożądane to nie zaobserwowano skutków ubocznych nawet w przypadku spożywania większych ilości ale czy ta roślina zadziała jak modulator to zależy od indywidualnej reakcji danej osoby.

Na koniec jeden z wielu przepisów na stosowanie traganka w formie wywaru wspierającego odporność (przepis z książki Stephen Harrod Buhner “Zioła przeciwwirusowe, naturalna alternatywa dla leczenia lekoodpornych wirusów”)

3 szklanki bulionu warzywnego

28 g korzenia traganka

5-10 ząbków posikanego czosnku

Wyżej wymienione składniki połąćzyć i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin aż czosnek będzie miękki. można do smaku przyprawić solą i wypić cały wywar kiedy czujemy, że infekcja zbliża się “wielkimi krokami”. Profilaktycznie 1-2 szklanki kilka razy w tygodniu.