Niezwykła moc kurkumy

OSTRYŻ DŁUGI

Nazwa polska: kurkuma

Nazwa łacińska: Curcuma longa L

Synonimy: Ostryż Zohary, kurkuma długa, ostryż indyjski, szafran indyjski, Haldi

Nazwy zwyczajowe:

Opis rośliny i pochodzenie: Pokrój – roślina osiągająca wysokość  do 1 metra o  prostej,

wzniesionej i nierozgałęzionej łodydze; Kłącze –   jajowate, podłużnie jajowate, gruszkowate

lub cylindryczne, często krótko rozgałęzione. Długość do 6 cm, szerokość do 15 mm.

Powierzchnia jest brunatnawożółta, żółta lub brunatnawoszara, delikatnie prążkowana. Posiada

wąską korę, ciemniejszą na zewnątrz; Liście –  w dolnej części łodygi wyrasta naprzemiennie,

rzędami 4-6 liści  obejmujących łodygę. Mają długość do 50 cm.

Kwiaty –  są bezlistne, na ich szczytach wyrasta duży kłos kwiatowy. Są żółte, dość długie, o

rurkowatym kielichu. Są 3-krotne, mają jeden słupek i pręcikowie, złożone z jednego płodnego

pręcika i 4 prątniczków tworzących warżkę. Występuje w Indonezji zwłaszcza na wyspie Jawa

ale także uprawiana w Azji w Indiach lub Chinach.

Surowiec: kłącze

Substancje czynne: pochodne dwuferuloilometan (kurkumina, p-

hydroksycynamoiloferuloloilometan), olejki eteryczne (L-cycykloizoprenomercen, p-

tolilometylokarbonon)

Działanie:

Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Najważniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Niestety, kurkumina jest bardzo słabo wchłaniana, dlatego, aby odczuć pozytywne efekty stosowania preparatów opartych o kurkumę, należy spożywać ,piperynę, która zwiększa wchłaniania kurkuminy do krwiobiegu aż o 2000 procent. Piperyna ponadto wspomaga wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce i jelitach, co ma pozytywny wpływ na cały proces trawienny, a także wchłanianie cennych składników jak witaminy czy kurkumina.

Kurkuma charakteryzuje się wieloma cechami prozdrowotnymi, a badania nad właściwościami przyprawy są wciąż w toku.

 

Właściwości przeciwzapalne – kurkumina to jedna z najsilniej występujących substancji

roślinnych wykazujących działanie przeciw zapalne, ponieważ: kontroluje produkcje cytokin,

spowalnia a nawet zatrzymuje wytwarzanie enzymów między innymi takich jak kinazy

białkowe, unieszkodliwia wolne rodniki przez co zapobiega produkcji kwasu

arachidonowego, który uczestniczy w procesie zapalnym, blokuje COX-2 (to jeden z dwóch

enzymów cyklooksygenazy, który jest aktywowany pod wpływem czynników związanych ze

stanem zapalnym. Jego ilość wzrasta wówczas wielokrotnie w np. monocytach).

Właściwości przeciw nowotworowe – wg. Epigenetyki kurkumina wspomaga nadzór

ekspresji genów, które powodują rozprzestrzenianie się nowotworu; jest naturalnym

produktem przeciw przerzutowym; zwiększa skuteczność chemioterapii w apoptozie

nowotworowych macierzystych komórek; poprawia efektywność stosowanych w

chemioterapii preparatów; chroni zdrowe narządy przed toksycznymi skutkami chemioterapii;

Właściwości żółciotwórcze – kurkumina pobudza czynność wątroby i zwiększa wytwarzanie

kwasów żółciowych (np. kwasu chenodezoksycholowego). Kwas ten to skuteczny, naturalny

związek w zwalczaniu kamicy żółciowej.

Właściwości bakteriobójcze – zwłaszcza na bakterie, które mogą wywoływać zakażenia w

układzie pokarmowym (Salmonella typhi)

Właściwości przeciw wirusowe –  zawarte w kurkuminie związki chemiczne podnoszą

poziom katelicyny, czyli białka, które pomaga zapobiegać rozmaitym typom infekcji.

Właściwości usprawniające układ nerwowy – najszerzej znanym zastosowaniem przyprawy w kontekście pozytywnego oddziaływania na ludzki organizm jest terapia zmian w mózgu powodowanych przez udary czy chorobę Alzheimera. Naukowcy twierdzą, że zawarte w kurkumie substancje jak tumeron i BDMC odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych, co pozwala na zatrzymanie efektów pewnych chorób mózgu. Kurkuma sprawdza się także w terapii zaburzeń osobowości czy depresji.

Pozostałe właściwości – korzystnie wpływa także na nasze oczy. Trwające badania skupiają się na tym, że zawarte w niej składniki mogą być wykorzystywane w leczeniu zapalenia spojówek, zespołu suchego oka czy jaskry, jednak prace nad ostatecznym potwierdzeniem tych właściwości kurkumy dla oczu są nadal w toku. Dodatkowo prowadzone badania wykazują jej pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi badanych szczurów, a także  wspomagająco na gojenie ran i stanów zapalnych u badanych zwierząt.  Kurkuma stosowana jest przez koncerny kosmetyczne jako barwnik wielu produktów przeznaczonych do makijażu. Olejki pozyskiwane z kurkumy są składnikiem perfum.

Bibliografia:

Ziołolecznictwo Poradnik dla lekarzy pod redakcją Aleksandra Ożarowskiego

Roślinnik domowy Herbapol