Problemy z sercem – receptura wina pietruszkowego wg. Św. Hildegardy z Bingen.
Postać Św. Hildegardy z pewnością jest znana każdemu, kto interesuje się szeroko rozumianym ziołolecznictwem. Jej receptury znane są od lat a ona sama swoją wiedzę czerpała z duchowego wglądu, którego doznawała dzięki przekazom wzrokowym i słuchowym i jak sama napisała „Wszystko co napisałam, pochodzi wyłącznie z mojego niebiańskiego źródła wizji.
Jedną z dość znanych metod na bóle serca według Św. Hildegardy jest wino pietruszkowe. Zawarta w pietruszce apigenina ma ochronne działanie na naczynia krwionośne. Oczywiście sposobów na zdrowe serce jest wiele, to jednak wspomniane wyżej wino zasługuje na duże uznanie, ze względu na jego wysoką skuteczność.
Jak przygotować takie wino? Poniżej przepis:
½ litra czerwonego, wytrawnego wina
½ litra białego, wytrawnego wina
10 – 20 łodyg zielonej pietruszki
Kilka przetartych plastrów korzenia pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki miodu, najlepiej gryczanego ze względu na dużą zawartość flawonoidów (pamiętajmy, że im ciemniejszy kolor miodu tym większa zawartość właśnie tych związków)
Sposób przygotowania:
Na początku podgrzewamy wino a potem dodajemy pozostałe składniki (oprócz miodu) i gotujemy przez około 10 minut stale mieszając. Po tym czasie, na samym końcu dodajemy miód i taką mieszankę pozostawiamy jeszcze na ogniu przez 4 minuty. Po tym czasie jeszcze ciepłą mieszankę przecedzamy przez sito i wlewamy do ciemnych butelek. I ot, cały proces przygotowania bardzo zdrowego winka. Winko takie spożywamy przez okres tygodnia, popołudniu 2-3 kieliszki. Kurację można powtarzać, robiąc tygodniowe przerwy. Spotkałam się również z innymi sposobami dawkowania np. 3 razy dziennie 1 kieliszek po jedzeniu przez okres 1 miesiąca. Należy dodatkowo wspomnieć, że osoby biorące inne syntetyczne środki nasercowe przed zastosowaniem powyższej receptury powinny się skontaktować z lekarzem, bowiem podczas przygotowania tego preparatu a dokładnie podczas wrzenia wywaru z pietruszki i miodu skutecznie powstaje połączenie glikozydów nasercowych.